Is fundering nodig bij het plaatsen van een terrasoverkapping?

fundering overkapping

Een gemiddelde terrasoverkapping weegt al een paar honderd kilo, en met terrasoverkappingen met een glazen dak nog een stuk meer. Daarom is een goede fundering erg belangrijk. Je hebt een aantal mogelijkheden om als fundering te gebruiken. Wij leggen alle opties voor je uit.

Geen fundering

In sommige gevallen is fundering niet nodig bij de terrasoverkapping. Dit kan alleen wanneer de plek waar de staanders (palen) komen te staan al voorzien is van fundering. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een terras van keramische tegels met Stabicare eronder, of een terras dat compleet gestort is met beton. Wij krijgen ook vaak de vraag of de terrasoverkapping op betontegels geplaatst kan worden. Dit is in de meeste gevallen niet mogelijk. Door de brosse structuur van beton is de kans groot dat de betontegel scheurt onder de druk van de terrasoverkapping. Wij raden dit ten zeerste af.

Snelbeton

De eerste optie voor fundering is snelbeton. In dit geval wordt een gat gegraven waarna de staander in de grond geplaatst wordt. Zodra alles goed staat, wordt het snelbeton gestort voor een permanente en stevige fundering. De hemelwaterafvoer wordt via een pvc buis uit de staander geleid en zal daarna ook bedekt worden met het snelbeton. Het nadeel aan deze methode is dat de overkapping niet meer verhuisbaar is. Daarnaast is het belangrijk om bij de montage van de terrasoverkapping goed op te letten dat er geen beton op de staander komt. Dit is zodra het beton gedroogd is namelijk moeilijk weg te halen en kan de poedercoating beschadigen.

Betonpoeren

Betonpoeren zijn betonblokken met speciaal bevestigingsmateriaal om de staander te monteren. Deze plaats je waterpas in de grond waarna de staander hier eenvoudig overheen geschoven kan worden. Met de betonpoer met HWA kun je daarnaast op een makkelijke manier de hemelwater afvoer aansluiten. Doordat de overkapping eenvoudig los te maken is van de betonpoer kun je de overkapping eventueel meenemen als je gaat verhuizen.

Nog vragen?

Ben je op zoek naar een terrasoverkapping? Vul ons offerteformulier in voor een gratis offerte of bezoek onze showroom voor advies. Heb je nog vragen over de fundering of een andere vragen? Laat dan gerust een reactie achter en we zullen je zo snel mogelijk antwoorden.

2 reacties op “Is fundering nodig bij het plaatsen van een terrasoverkapping?

  1. w de Bruijn zegt:

    hoi als je de hwa poer met snelbeton instort loop je dan niet het risico dat er beton tussen de buis in het gat van de poer loopt zodat hij verstopt raakt

  2. Ri-Jo Nuenen zegt:

    Beste W de Bruijn,

    Hier hebben wij nog niet eerder van gehoord. Indien alle aansluitingen juist zijn gedaan zou dit geen problemen op moeten leveren.
    Mocht je verder nog vragen hebben dan hoor ik het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *