Glazen schuifwand monteren

Een glazen schuifwand is ideaal om het hele jaar te genieten van uw terrasoverkapping. Het monteren van de glazen schuifwand wordt door 90% van onze klanten zelf gedaan. Volg onderstaande instructies en geniet binnen een paar uur van uw nieuwe aankoop.

Werk wat vooraf gedaan moet worden

  • Kies de juiste hoogtemaat. Voor de hoogtemaat houden we rekening met de werkhoogte van onderkant onderrail tot bovenkant bovenrail en niet de maat van het glas zelf.
  • Omdat de glasplaten een gewicht hebben van 25 kilo per m2 en al dat gewicht op de bodem rust, moet de schuifpui een fundering hebben die tot een gewicht van 390 kilo per strekkende meter kan dragen. Funderen kan met minimaal 10 cm staalbeton, echter hebben wij hiervoor ook een funderingskoker in ons assortiment.
  • De fundering dient waterpas te zijn aangezien de wieltjes niet te stellen zijn.
  • De glazen deurplaten dienen altijd schuin te worden vervoerd. Het beste is om hier zuignappen voor te gebruiken. Wanneer vlakke glasplaten worden opgepakt zouden ze anders kunnen breken door spanning op de plaat.

Indien u er niet voor kiest een funderingskoker toe te passen, begin bij stap 12

Fundering

Stap 1

Meet de ruimte tussen de muren / staanders waar het schuifsysteem tussen moet worden gemonteerd.

Stap 2

Zaag de funderingskoker haaks af, waarbij u rekening houdt met een maat van 2mm korter dan de in stap 1 gemeten maat.

Stap 3

Graaf de ruimte uit waar de funderingskoker komt te liggen. De funderingskoker moet om de meter worden ondersteund met een stoeptegel of een beetje snelbeton (beide worden niet standaard meegeleverd). 

NB: Bij gebruik van een stoeptegel, graaf een gat van minimaal 30 cm breed waarbij er rekening gehouden wordtmet de hoogtemaat van de stoeptegel en de funderingskoker.

Stap 4

Zorg er voor dat de stoeptegel of het snelbeton waterpas ligt, zodat ook de funderingskoker over de volledige lengte waterpas komt te liggen.

Stap 5

Voor het monteren van de schuifpui aan de voorzijde (onder de goot) ga verder met stap 6, voor het monteren van de schuifpui aan de zijkant van de overkapping gaat u verder naar stap 7.

Stap 6

De funderingskoker dient tussen de staanders te zitten en zo ver mogelijk aan de binnenkant, dat deze gelijk loopt met de lip aan de goot.

Stap 7

De funderingskoker dient voor de zijkanten zo ver mogelijk aan de buitenkant te zitten, dat deze gelijk loopt met de lip aan de zijligger.

Stap 8 

De bovenkant van de funderingskoker is tevens de bovenkant van de fundering. Leg de funderingskoker met de breedste kant op de tegels. Meet het punt aan de onderkant van de koker af aan de staander of de muur en teken deze daar af.

Stap 9

Monteer onder het punt waar is afgetekend hoekjes aan de staanders met twee zelftappende schroeven, of twee slagpluggen als het hoekje aan een muur wordt bevestigd.

Stap 10

Boor twee gaten van 8mm op twee centimeter afstand van de uiteindes van de funderingskoker.

Stap 11

Gebruik de gaten van stap 10 om de funderingskoker aan de hoekjes vast te schroeven.

Boven- en onderrail

Stap 12

Meet de afstand tussen de staanders in en trek hier 2mm van af. Doe dit voor zowel de boven- als de onderrail.

Stap 13

Zaag de boven- en onderrail af met een cirkelzaag zodat deze haaks wordt gezaagd.

Stap 14

Snij de borstels in de bovenrail indien nodig af en knijp met een nijptang het aluminium tegen de borstels aan. Doe dit aan de beide kanten zodat de borstels niet uit de bovenrail kunnen schuiven.

Stap 15

Plaats de onderrail zo dat de kant met de gaatjes voor het afvoeren van water naar buiten toe zijn gericht.

Stap 16

Schroef de rail vast met RVS schroeven en pluggen

NB: Als u een 6-railsysteem wil plaatsen dient u ook een set glasopvang te bestellen omdat het railsysteem net iets breder is dan de staander. In stappen 17 & 18 wordt uitgelegd hoe het glasopvang gemonteerd moet worden.

Glasopvang

Stap 17

Het glasopvang wordt altijd geleverd in een lengte van 2400mm zodat deze onder iedere hoogte kan worden toegepast. Houd de doorloophoogte aan en kortdeze in op de door u gewenste hoogtemaat.

Trek hier de hoogte van de bovenrail en de onderrail vanaf en kort het glasopvang in. 

Stap 18

Schroef de glasopvang tegen de staander met de afgekorte zijde aan de onderkant.

Bovenrail monteren

Stap 19

Zet de bovenrail zo strak mogelijk tegen de lip van de goot aan. Schroef de rail om de circa 50 cm 2 schroeven door de goot heen in de voorgeboorde gaten

Stap 20

Maak rondom de schroeven in de goot droog en kit de schroef af met flink wat kit.

Stap 21

Nadat u de glazen zijspie heeft bevestigd, schroeft u de bovenrail aan de onderkant van zijspie vast, waarbij deze gelijk loopt met de staander en de buitenste van de zijspie.

Glasprofiel en glasplaten

Stap 22

Houd de glazen deurplaat op zijn zij en zet vervolgens de bijbehorende rubberen strook aan de kant waar ook het logo zit. Snij het rubber af zodat deze dezelfde lengte heeft als de onderkant van de deur zelf.

Stap 23

Sla met een rubberen hamer rustig het glasprofiel om de rubberen strip heen. Het glasprofiel is het profiel met de wieltjes aan de onderzijde. Eventueel kunt u eerst het rubber vet maken zodat het glasprofiel makkelijker over het rubber glijdt.

Stap 24 

Pak de glasplaat met 2 mensen op en schuif deze voorzichtig in de bovenrail en laat deze vervolgens zakken op het juiste spoor.Zorg er voor dat het logo altijd aan de zelfde kant zit onder aan het glasprofiel.

Accessoires

Stap 25

Nadat alle deuren staan kunt u de accessoires monteren. Voor het monteren van deurgrepen ga naar stap 26, voor de tochtstrip gaat u naar stap 27, voor de sierstrip gaat u naar stap 29.

Stap 26: Deurgrepen

Druppel een dun lijntje bizonkit aan de binnenkant van de deurgreep. De deurgreep komt op de kopse kant op de deurplaat. Zorg er voor dat de onderzijde van de deurgreep op de gewenste hoogte wordt geplaatst, normaliter is dit ongeveer 1 meter hoog.

Stap 27: Tochtstrips

Meet de afstand van bovenkant glasprofiel tot de onderkant van de bovenrail. Trek hier 20 millimeter vanaf en zaag hier de tochtstrips op af. De 20 millimeter is voor de speling aan de bovenzijde.

Stap 28: Tochtstrips

Indien de borstels uitsteken kunt u deze afknippen. Klem de tochtstrip op de deurplaat en begin onderaan zodat de speling aan de bovenkant over blijft. Om eventuele beschadigingen te verkomen is het aan te raden de tochtstrippen op de deuren te laten zitten. Er is geen lijm nodig om de tochtstrippen te bevestigen, maar kan wel handig zijn om met wat bizonkit vast te zetten.

Stap 29: Sierstrips

Meet de afstand van bovenkant glasprofiel tot de onderkant van de bovenrail. Trek hier 20 millimeter vanaf en zaag hier de tochtstrips op af. De 20 millimeter is voor de speling aan de bovenzijde. 

Genieten maar!

Uw glazen schuifwand is klaar en voorzien van alle gekozen accessoires. Nog even de glazen deuren afdoen met glasreiniger en u kunt heerlijk genieten van uw nieuwe aanwinst in de tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *