Veelgestelde vragen

Terrasoverkappingen zijn verkrijgbaar in veel uitvoeringen en opties. Daarnaast zijn er veel accessoires die wellicht niet meteen duidelijk zijn. Ook komt er technisch nog wel het e.e.a. bij kijken. Daarom hebben wij alle veelgestelde vragen verzameld en voor u beantwoord. Hierdoor krijgt u een duidelijk beeld over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een terrasoverkapping.

Algemene vragen

Van welk merk is de terrasoverkapping die jullie verkopen?

Wij verkopen enkel en alleen ons eigen merk terrasoverkapping, de Ri-Jo Terrasoverkapping.

Wij hebben onze terrasoverkapping zelf ontwikkeld hebben en zelf de productie in handen.

Waarom is de Ri-Jo Terrasoverkapping in verhouding goedkoper dan andere terrasoverkappingen?

Wij kunnen de beste prijs-kwaliteitverhouding garanderen, omdat wij onze terrasoverkapping zelf ontwikkeld hebben en zelf de productie in handen hebben. Er komen dus geen tussenhandelaren aan te pas.

Wat kost een Ri-Jo Terrasoverkapping?

Kijk voor een compleet overzicht van onze prijzen in onze prijslijst of bereken uw prijs via onze webwinkel.

Waar heb ik precies garantie op?

Ri-Jo Nuenen biedt 5 jaar garantie op de onderdelen van de terrasoverkapping. Zelf veroorzaakte schade en/of eigen foutieve montage valt niet onder de garantie.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een terrasoverkapping?

Meestal is een vergunning niet nodig voor het plaatsen van een terrasoverkapping. Vergunning vrij plaatsen in Nederland mag indien de terrasoverkapping niet groter is dan 30m2 of meer dan 50% van de tuin beslaat. Daarnaast mag de terrasoverkapping niet gebruikt worden voor hoofdbewoning.

Alle informatie betreffende het vergunning vrij plaatsen van een terrasoverkapping vindt u op de website van de rijksoverheid.

Hoeveel tussenliggers heeft een terrasoverkapping met polycarbonaat dak?

Bij een terrasoverkapping met polycarbonaat dak zijn de  dakplaten maximaal 98cm. Het aantal tussenliggers is eenvoudig te berekenen; Aantal tussenliggers = Breedte – 1. Een terrasoverkapping van 6 meter breed heeft dus 6-1 = 5 tussenliggers.

Hoeveel tussenliggers heeft een terrasoverkapping met glazen dak?

Bij een terrasoverkapping met glazen dak zijn de dakplaten maximaal 80cm breed. Het aantal tussenliggers per breedte is als volgt:

– 3 meter: 4 glasplaten, 3 tussenliggers

– 4 meter: 5 glasplaten, 4 tussenliggers

– 5 meter: 6 glasplaten, 5 tussenliggers

– 6 meter: 8 glasplaten, 7 tussenliggers

– 7 meter: 9  glasplaten, 8 tussenliggers

Hoe breed is een glasplaat?

De breedte van een glasplaat is volledig afhankelijk van de breedte van de terrasoverkapping en het aantal glasplaten. Doorgaans is een glasplaat tussen de 60 en 80 centimeter breed.

Hoe dik is een glasplaat?

Voor de terrasoverkapping met glazen dak gebruiken wij 44.2 gelaagd glas, ook wel veiligheidsglas (VSG) genoemd. Het glas bestaat uit twee glazen panelen van 4mm dik en twee folies. Dit maakt de dikte van een glasplaat in totaal 8,76mm.

Wat zijn de afmetingen van de staanders?

De afmetingen van de staanders zijn 11cm bij 11cm. De lengte is afhankelijk van de doorloophoogte van de terrasoverkapping.

Waarvoor dient de folie tussen het glas?

De folies tussen het glas zijn voor de veiligheid en sterkte van het glas. Daarnaast is het ook mogelijk om een gekleurde folie te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld melkwit glas te gebruiken, maar ook een kleur.

Hoeveel licht en warmte komt er door een polycarbonaat of glazen dak heen?

Hier vindt u een overzicht van de hoeveelheid licht en warmte die door de dakplaten heen komt.

Polycarbonaat dak
Lichttransmissie Zontoetreding
Helder polycarbonaat 55% 54%
Melkwit polycarbonaat 47% 44%
Glazen dak
Lichttransmissie Zontoetreding
Helder glas 89% 80%
Melkwit glas 56% 62%

* Lichttransmissie = het licht dat door de platen heen komt

* Zontoetreding = de warmte die door de platen heen komt

Worden de dakplaten op den duur groen?

Dit gebeurt niet, mits u de platen goed onderhoudt. Het is aanbevolen om de platen regelmatig (minimaal twee keer per jaar) schoon te maken.

Er zit vocht in de polycarbonaat platen van mijn terrasoverkapping. Is dit normaal en hoe krijg ik dit er weer uit?

Het is normaal dat er zich vocht, oftewel condens, in polycarbonaat platen ontwikkelt. Daarom wordt er ook geperforeerde tape aan het uiteinde van de plaat gebruikt. Het water loopt er dan aan de onderkant vanzelf weer uit.

Kan ik op het dak van de terrasoverkapping lopen?

Het is af te raden om op het polycarbonaat of glas te lopen, dit is hier niet voor ontworpen. U kunt wel over de tussenliggers lopen. Om dit gemakkelijker te maken raden wij aan een steigerplank over de liggers te leggen. Hierdoor kunt u makkelijk op en neer lopen om bijvoorbeeld de dakplaten van uw terrasoverkapping of de ramen van uw bovenverdieping te wassen.

Wat is verstandiger: Eerst de terrasoverkapping plaatsen en dan de bestrating leggen of andersom?

Het is altijd verstandiger om eerst de terrasoverkapping te plaatsen en daarna pas de bestrating te leggen. Als de overkapping geplaatst wordt, moeten de tegels waar de overkapping komt te staan er namelijk toch uit worden gehaald zodat de fundering geplaatst kan worden.

Moet de terrasoverkapping op 8 graden geplaatst worden?

In de meeste gevallen adviseren wij de terrasoverkapping 8 graden af te laten lopen. Dit betekent dat het dak 13 cm per meter afloopt. Echter is het mogelijk om de terrasoverkapping zo te plaatsen dat het afschot tussen de 5 en 20 graden komt. Doe dit echter alleen wanneer het niet anders mogelijk is; de terrasoverkapping is het sterkst bij een afschot van 8 graden.

Hoe hoog moet de doorloophoogte van de terrasoverkapping zijn?

Als u van plan bent om glazen schuifdeuren te plaatsen, moet de doorloophoogte 210 cm, 220 cm of 230 cm zijn. Als u geen glazen schuifdeuren wilt, kunt u zelf bepalen hoe hoog de doorloophoogte moet worden.

Is het erg als er een waterpijp tegen de muur zit waar de terrasoverkapping komt?

De plaats waar het muurprofiel van de terrasoverkapping komt, dus waar de overkapping aan de muur wordt bevestigd, moet vrij zijn van obstructies. De waterpijp kan verlegd worden over de terrasoverkapping, waardoor het water van de waterpijp terecht komt in de goot van de overkapping en via de staander af wordt gevoerd.

Kan ik accessoires ook later bestellen?

In de meeste gevallen wel. Zijwanden, zijspieën en glazen schuifdeuren kunnen eenvoudig achteraf gemonteerd worden. Het enige dat lastig achteraf gemonteerd kan worden is de LED-verlichting. Wij raden dit daarom ten zeerste af. Denk er dus bij aanschaf van de terrasoverkapping goed over na of u wel of geen LED-verlichting wilt.

Hoeveel LED-spotjes heb ik nodig?

Tot terrasoverkappingen van 6 meter breed zijn 6 LED-lampjes voldoende. Bij alle grotere afmeting adviseren wij het volgende aantal LED-lampjes:

– 7 & 8 meter breed: 8 LED-lampjes

– 9 & 10 meter breed: 10 LED-lampjes

– 11 & 12 meter breed: 12 LED-lampjes

Kan er een slot op de glazen schuifdeuren?

Dit is niet mogelijk, maar heeft ook weinig zin. De glazen deuren zijn niet bedoeld om een ruimte hermetisch af te sluiten. De deuren zijn bijvoorbeeld eenvoudig uit de rails te tillen. Een slot kan dit niet tegenhouden.

Wat zijn betonpoeren?

Betonpoeren zijn blokken beton die als fundering gebruikt worden. Hierdoor staat de constructie stevig én kan één van de betonpoeren gebruikt worden om het water af te voeren via een staander.

Zijn betonpoeren altijd nodig?

Nee, mits de plek waar de staanders van de terrasoverkapping geplaatst wordt voorzien is van een goede fundering. Ter vervanging van de betonpoeren kunt u ook de paal in het cement storten.

Wanneer zijn er geen betonpoeren met HWA nodig?

Als er geen mogelijkheid is om de HWA onder de grond te leggen, adviseren wij betonpoeren zonder HWA. Het hemelwater kan dan boven de grond direct vanuit de staander over u stoep naar bijvoorbeeld een putje lopen. Wilt u het hemelwater in een regenton laten lopen? Dan heeft u ook geen betonpoeren met HWA nodig.

Wanneer raden jullie aan om de staanders in beton te storten in plaats van betonpoeren te gebruiken?

Indien afwatering via een betonpoer niet per se nodig is, of indien fundering van een muur of schutting in de weg ligt raden wij aan om de staanders in beton te storten.

Kan de terrasoverkapping ook op de bestrating gemonteerd worden?

Dit kan, mits u een stevige fundering onder deze tegels heeft liggen, zoals beton.

Kan de terrasoverkapping gaan verzakken?

Als u gebruik maakt van onze betonpoeren of een andere goed fundering, kan de terrasoverkapping in principe niet verzakken. Echter zijn er in Nederland bepaalde gebieden waar de ondergrond zachter is waardoor dit toch kan gebeuren. In dit geval kan een extra fundering, bijvoorbeeld schroeffundering of heipalen, noodzakelijk zijn. Hiervoor kunt u informeren bij uw gemeente.