Van-a-tot-z

Van aankoop tot aanleg en afwerking van uw keramische terrastegels.

20190911_140314

De Keus:

Tegel formaten en kleuren zijn er in overvloed en daar komen jaarlijks nieuwe trendy kleuren bij. Het is voor u wel een zeer goede keus, dat u keramiektegels in uw tuin laat of gaat verwerken. Keramiek kan immers tot wel 100 jaar mee gaan en is daardoor zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Het formaat of de kleur waar uw keuze op gaat vallen is zeer persoonlijk. Onze Ri-Jo Ceramica collectie is een A-Kwaliteit tegel. Door onze eigen import, zijn deze tegels ook nog eens zeer aangenaam voor uw portemonnee.

 

Aankoop:

U hebt gelukkig uit onze ruime collectie een keus kunnen maken. Voordat u bij ons uw aankoop gaat doen, is het van zeer groot belang dat u de juiste aantal m2 aankoopt. ( Een nalevering kan immers kleur verschil geven ). Veelal maken klanten zelf de keus om 10% meer aan te kopen, dan dat ze daadwerkelijk moeten gaan verwerken. Bespreek ook of dat uw gekozen tegels in voorraad zijn, of dat we deze voor u moeten gaan bestellen. De levertijd bij u aan huis is immers zeer belangrijk. Laat onze adviseurs uw te plaatsen bestelling duidelijk en begrijpelijk op de order zetten. Onze adviseurs lopen na het maken van uw order, nogmaals samen met u de bestelling door. Bij uw akkoord, gaan wij de order bevestigen, mailen en eventueel voor u uitprinten. ( Kijk deze thuis, nogmaals goed na. )

Mindersortering:

Naast onze Ri-Jo Ceramica collectie, bieden wij ook mindersortering keramische tegels aan. Deze tegels zijn kwalitatief niet slechter, maar mag geen A-Kwaliteit tegel genoemd worden. Deze tegels bevatten kleine afwijkingen en print foutjes waardoor het iets bewerkelijker is, alvorens deze te leggen. Deze Keramische tegels bieden wij dus zeer aantrekkelijker in prijs aan, dan onze ri-Jo Ceramica collectie. Als deze tegels verwerkt en afgewerkt zijn, is het niet of nauwelijks nog te zien, dat het een mindersortering betreft. Ook de duurzaamheid, is dus ook bij deze tegel gegarandeerd.

Ondergrond en voegmiddel:

Een goede stabiele ondergrond voor onder uw keramische tegels, zou u in eerste instantie het beste met uw verwerker kunnen bespreken. Maak bespreekbaar bij uw verwerker, dat wij grondstoffen voor een goede stabiele ondergrond aan kunnen bieden, met daarbij het invoegmiddel als afwerking. Deze combinatie is zeer geschikt voor de juiste basis.

Wij bieden u “Cement gebonden brekerzand” per 1m3 afneembaar in een Big-Bag. Deze Big-bag bevat Brekerzand vermengd met 150 kg zuiver gebroken puin met een fractie van 0 mm tot 4 mm. ( Geen aarde, zand of kleiresten ). Deze basis is zeer bindend, maar toch waterdoorlatend. Een rekensom zegt, dat u met 1m3 ( Big-Bag ) een basis van 7 - 8 cm hoog, 12m2 kan maken. 1 zak van25 kg flexlijm voor m2 =( 25 tegels van 60x60x2 ) om aan te branden met een lijmkam. 150 kg cement voor het aanmaken van een cementpapje ( yoghurt dikte ) om 12 m2 tegels te gaan verlijmen op uw basis. Voor de afwerking bieden wij een aqua fine ( waterdoorlatend, tenminste 5 mm breed ) aan. Antraciet, Neutraal en grijs zijn de kleuren waar u uit kan kiezen. ( Bespreek dit met uw tegellegger ).

 

Levering of afhalen:

Controleer bij aflevering of afhalen altijd direct samen met onze chauffeur/magazijnmedewerker  of u de juiste materialen hebt ontvangen/meegenomen, alsmede de juiste hoeveelheden en eventuele transport schade. Als dit allemaal in orde is, kunnen we gaan verwerken of laten verwerken.

 

Verwerking:

1: U heeft bij aflevering uw materialen al gecontroleerd, dus heeft u voldoende materialen om te starten. U kunt nu alle tegels uitpakken en klaarzetten voor verwerking. ( Let op tegels zijn zeer kwetsbaar in de vrije hand, dus beter is om een karton op de grond te leggen en de tegels met de bovenzijde naar u toe te plaatsen. U dient alle pallets door elkaar te mixen, zodat u de juiste kleur schakering zal verkrijgen.

2: Het zandbed/gele grond moet u eerst met een trilplaat aantrillen, om uw zandbed compact te verdichten. Het moet ongeveer 10 cm onder uw juiste hoogte voor uw aan te leggen terras zijn.

3: U gaat nu het cement gebonden brekerzand daar boven op verwerken tot een hoogte van 7 - 8 cm en te vermeerderen met 200 kg cement per 1 m3. ( Advies, te mengen in de molen.) Na het aanbrengen van uw cement gebonden brekerzand, gaat u deze uitvlakken eventueel aantrappen of lichtjes walsen. ( Houd daarbij rekening met afschot i.v.m afwatering ) Ook kunt u kiezen voor een drainage goot, zodat er iets minder afschot nodig is. Als u de bedding helemaal goed vlak hebt, dan kan u deze met water nat nevelen ( Geen gebonden straal, maar sproeistraal ).

4: Maak nu in een kuip de flexlijm aan, met de juiste verhouding. Zie verpakking.

5: Maak in een gieter cementwater aan met een mixer en verdik deze tot een Yoghurt/pudding dikte.

6: Belangrijk is, dat u trapgewijs gaat leggen om zo te voorkomen dat u anders niet haaks kan blijven werken.

7: U kan nu gaan verwerken. Pap de eerst tegel in met een lijmkam om de flexlijm aan te brengen. Als uw tegel 60x60 cm is, giet u met de gieter in een cirkel vorm uw cement papje uit. Blijf wel binnen de maten van 60x60 cm. Klop deze tegel stevig aan met een rubber hamer. Voor een juiste voeg te krijgen, adviseren wij om met afstand kruisje te werken van 5 mm.

8: Blijf deze stappen herhalen om uw hele terras te leggen. Blijf wel trapsgewijs werken. Tijdens het verwerken zit u op de inmiddels gelegde tegels. ( Midden op de tegel staan of zitten, is het beste. ) Heeft de ene of de andere tegel nog een extra tik nodig van de rubberhamer, dan is dat ook geen probleem.

9: U mag tijdens het verwerken regelmatig over uw tegels met water sproeien. Uw tegels blijven dan ook mooi schoon.

10: Heeft u een B-Keus partij gekocht, dan zijn er altijd tegels die u niet kan gebruiken, doordat ze ligt beschadigd zijn of een printfout bevatten. Gebruik deze tegels voor zaagstukken/passtukken te maken. ( Huur of gebruik en zaagtafel voor het zaagwerk ).

11:  Als u klaar bent, of u stopt tijdelijk uw werkzaamheden, maak dan alles direct schoon. Sproei uw gelegde tegels ook schoon en verwijder cementresten om indroging te voorkomen.

12: Na minimaal 48 uur en de juiste buitentemperatuur kunt u gaan invoegen.

 

Afwerking:

Spuit met een sproeistraal uw tegels goed nat en hou deze nat tijdens het invoegen.. Open de verpakking en begin in een hoek met uitstrooien van uw voegmiddel. Ook deze mag u goed nat maken, zodat u het makkelijk met een trekker deze in uw voegen kan verwerken. ( stroopachtig is de juiste verhouding.) Ben niet te zuinig met water! Hoe beter de verhouding, hoe makkelijk de voegen vollopen. Kijk goed of u alle voegen tot boven hebt gevoegd. Er kunnen voegen inzakken doordat er een ruimte onder de tegel is. Dat is geen probleem, als direct weer invoegt. Kijk daarom echt goed of u alle voegen hebt gehad. Er zal nagenoeg geen sluier achter blijven. Is dit wel het geval, dan is dit nog de volgende dag te verwijderen. Laat de tegels en invoegmiddel zeker 48 uur rusten. De grootste fout die klanten maken, is om toch even te proberen of alle tegels vastliggen en de voegen al hard zijn. Ons advies! Absoluut niet doen. Geniet van uw nieuwe terras.

 

Bekijk hier een voorbeeld van aanleg:

Bekijk hier een voorbeeld van het zagen met haakseslijper:

Bekijk hier een voorbeeld van zaagtafel met water:

Bekijk hier smart inleg zand